novilogo

Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 09-20h
Subota: 09-18h
Nedelja: 12-14h

srbija gb
ru de

pedijatrija

Razvojni poremećaj kuka

Kuk je najveći zglob u telu – u njemu se spajaju karlica i butna kost. Ovaj zglob složene strukture trpi veliko opterećenje celog života, pa je neophodno da bude pravilno razvijen pre nego što dete prohoda. U razvojnom poremećaju kuka postoji plitka zglobna čašica u karličnoj kosti i labavost zglobne kapsule i pratećih ligamenata. Glava butne kosti ne može da se smesti u svoje ležište, pa promeni položaj i nađe se delimično ili potpuno izvan čašice – zato se ranije koristio izraz „urođeno iščašenje kuka“.

Kako deca rastu

Rast je složen proces, tokom koga se menja telesna masa, visina, oblik i proporcije tela. Neophodan preduslov za normalan rast je zdravlje deteta. Akutne bolesti ne usporavaju rast, dok hronične mogu da dovedu do značajnog, pa i nenadoknadivog poremećaja rasta.

Povišena temperatura

Povišena telesna temperatura najčešći je razlog zbog koga roditelji dovode dete kod pedijatra. Može se javiti kao jedini simptom ili udružena sa drugim tegobama: kašalj, curenje iz nosa, gušobolja, proliv, povraćanje, ospa po koži... Deca imaju nešto višu telesnu temperaturu nego odrasli. Kod zdravog deteta, temperatura je najniža ujutru, a viša posle obroka ili fizičke aktivnosti.

Novorođenče- mesec dana koji vam promene svet

Rođenje deteta je jedinstveno iskustvo za sve članove porodice, kulminacija devetomesečnog iščekivanja i brige. Dug je proces adaptacije kome će se morati podvrgnuti i roditelji i tek rođena beba. Promena koju doživljava novorođenče jedinstveno je iskustvo – dok je bilo u majčinoj utrobi, o njoj se starao njen organizam, snabdevao je kiseonikom, hranom, obezbeđivao toplotu i udobnost.

Da li je kod kuće najsigurnije?

Povređivanje dece u kućnim uslovima mnogo je češće nego što se obično misli. Povrede su najčešće lake i ne zahtevaju lečenje, ali mogu da budu i ozbiljne, sa trajnim posledicama. Ono što je za vas udobna i sigurna okolina, za dete može da bude izvor opasnosti po zdravlje.

 

Zima, zima, e pa šta je...

Dolazi zima. Dani su sve kraći,temperature niže,sneg i vetar postaju uobičajeni deo vremenske prognoze.Strah od prehlade i promaje, koji je ušao je u anegdote o našem mentalitetu, donosi mnogo briga neiskusnim roditeljima.Niske temperature i padavine su normalne pojave u našem klimatskom pojasu, pa dete i to mora da sazna i da im se prilagodi.Odgovarajuća odeća i obuća, i dobra volja roditelja mogu i od snežne mećave da naprave doživljaj za pamćenje. Neopravdan strah od rashlađivanja i bolesti često pomute neopisivu radost zbog prvih pahulja...

Zašto decu boli grlo?

Gušobolja je čest razlog za posetu pedijatru. Starija deca se sama požale na bol u grlu, opisujući ga kao peckanje, grebanje ili smetnje pri gutanju. Kod male dece, bol u grlu se prepoznaje po odbijanju hrane ili po bolnoj grimasi prilikom gutanja. Gušobolja se retko javlja kao jedina tegoba – obično je udružena sa curenjem nosa, promuklošću, kašljem, otokom limfnih žlezda, bolom u trbuhu ili povišenom temperaturom. Jačina bola u guši nije u direktnoj korelaciji sa jačinom i vrstom infekcija, najveći broj gušobolja izazvan je virusima i prolazi spontano za nekoliko dana. Postoje i bakterijske infekcije grla koje se moraju prepoznati i efikasno lečiti antibioticima. 

Majčino mleko – hrana i lek

Mleko čini osnovnu namirnicu u ishrani deteta u prvih šest meseci života. To je jedina hrana u tom uzrastu koju sistem za varenje može potpuno da iskoristi za potrebe rasta i razvoja. Sa sazrevanjem se povećavaju i potrebe u energiji, vitaminima i mineralima, pa se odojčetu uvodi i nemlečna hrana. Količina nemlečne hrane se postepeno povećava, tako da je krajem prve godine života bebi dovoljno samo 500 mililitara mleka dnevno. 

icon-phone

ZAKAŽITE PREGLED

011 286 23 72
062 222 688

icon-direction

POSETITE NAS

Pedijatrija Medilek Tim
Zvezdara
Koste Trifkovića 1. Beograd

icon-mail

PIŠITE NAM

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2019.

phone