novilogo

Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 08-20h
Subota: 09-18h
Nedelja: 12-14h

srbija gb
ru de

Varikocela (Proširene vene testisa)

lat. Varicoceletestis, eng. Varicocele

Varikocela je proširejne venskog spleta testisa, najčešće levostrano, koje se dijagnostikuje testom povećanja intraabdominalnog pritiska i ultrazvučnim pregledom, a krajnje razvijeni oblici se registruju i u miru.

 

Zastoj, tj. otežana drenaža neoksigenisane venske krvi sprečava normalan protok i ishranu testisa, te su često prisutni u početnoj fazi prividno uvećanje testisa-otok, a u kasnijim fazama dolazi do hipoplazije testisa, što se najčešće i registruje komparacijom sa kontralateralnim testisom. Nije česta kod dečaka mlađih od 10 godina ali postaje češća na početku puberteta. Problemi sa fertilitetom se javljaju u 20% adolescenata sa varikocelom. Negativni uticaj varikocele povećava se vremenom.

varikocela

Nakon varikocelektomije se uočava poboljšanje spermatogeneze i sazrevanje testisa. Varikocela je obično asimptomatska, retko uzrokuje bol u ovom uzrastu. Najčešće je otkrivaju roditelji ili pedijatri. Dijagnoza i klasifikacija zavise od fizikalnog pregleda i nalaza ultrazvuka bez koga se ne može pristupiti hirurškoj intervenciji. Pozitivan test povećanja intraabdominalnog pritiska je jedna od indikacija za hirurško rešavanje. Tokom adolescencije veličina testisa se proverava godišnje. Nakon adolescencije preporučuju se kontrolni spermogrami najmanje jedanput godišnje.

icon-phone

ZAKAŽITE PREGLED

011 286 23 72
062 222 688

icon-direction

POSETITE NAS

Pedijatrija Medilek Tim
Zvezdara
Koste Trifkovića 1. Beograd

icon-mail

PIŠITE NAM

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2019.

phone