Da li je kod kuće najsigurnije?

Medilek tim
Pedijatrijska ordinacija

Povređivanje dece u kućnim uslovima mnogo je češće nego što se obično misli. Povrede su najčešće lake i ne zahtevaju lečenje, ali mogu da budu i ozbiljne, sa trajnim posledicama. Ono što je za vas udobna i sigurna okolina, za dete može da bude izvor opasnosti po zdravlje.

Prevencija povređivanja je važan zadatak za roditelje, podjednako važan kao i pravilna ishrana ili zaštita od zaraznih bolesti. Dete nije sposobno da se brine o sopstvenoj sigurnosti, uvek treba da budete ispred njegove radoznalosti i sposobnosti. Na primer: šestomesečnu bebu nećete ostaviti da spava na krevetu bez ograde - ne znate da li je baš danas naučila da se okrene sa stomaka na leđa, i obrnuto, pa će se probuditi uz vrisak, na parketu...

U toku prve dve godine života najčešći su padovi, posekotine, opekotine i trovanja. Nesrećni slučajevi se dešavaju u trenucima kada je dete ostavljeno bez nadzora, a roditelji još nenaviknuti da imaju „pokretno“ dete. Dnevna soba postaje izvor zamki za neoprezne. Nameštaj treba da bude dovoljno stabilan da bi se hvatanjem za njega moglo uspraviti tek prohodalo dete. Oštre ivice i ćoškovi stolova i radijatora moraju se zaštititi specijalnim ili improvizovanim štitnicima. Kafa ili čaj mogu ozbiljno da opare dete ukoliko ih spustite na nizak stočić gde dete može da ih dohvati. Povlačenje stoljnjaka na kome je vrela supa ili teška pepeljara je izazov koji ostavlja bolne ožiljke... Utičnice za struju zaštitite lažnim utikačima, zamenite dotrajale kablove.

ZABRANA I OPASNOST

Zabrana dodirivanja utikača i uključivanje kućnih aparata treba da budu jedno od retkih neopozivih pravila u vaspitanju - strujni udar izaziva bolne opekotine, ali i smrtni ishod. Sklonite pribor za šivenje, sitne ukrasne predmete, zašiljene olovke, makaze... ali i ukrasne biljke, sve ono što bi dete moglo da dohvati, prevrne na sebe ili stavi u usta. Ukoliko održavate staklena vrata i prozore tako čistim da se staklo ni ne primećuje, može se dogoditi da dete u trku naleti na njih i ozbiljno se povredi. Između ovakvog „prilagođavanje“ brižljivo uređenog stana i bezbednosti deteta uvek dajte prednost ovom drugom.

Dete koje se kupa ne ostavljajte bez nadzora. Čak i kada stabilno samostalno sedi može mu pasti napamet da izađe iz kade, da dohvati igračku koja mu je ispala na pločice... Kada punite kadu, završite mešanje vode dodavanjem hladne vode, inače će slavina ostati vrela, a i samo par vrelih kapi koje iscure mogu ga ozbiljno opariti. Dete može da se udavi i u samo par centimetara vode, što je dovoljan nivo da mu prekrije nos i usta, razmišljajte o tome kad ga, na minut, ostavite da bi se javili na telefon... U kupatilu se obično čuvaju sredstva za higijenu, šminka i lekovi - sve smatrajte opasnim otrovima i premestite na police gde ih ne može dohvatiti.

Ukoliko u stanu imate stepenice, eto dodatne opasnosti. Pre nego što dete počne da puzi napravite ogradicu na vrhu i dnu stepenica, kasnije će vam možda biti potrebno dodatno obezbeđenje u vidu razapete mreže u praznom prostoru visokog stepeništa. Padovi sa prozora i balkona se dešavaju i danas, smislite graničnik da se prozor može otvoriti samo za nekoliko centimetara, sklonite sa terase sve na šta bi se dete moglo uzverati... Zaključavajte ulazna vrata, kapiju, ukoliko se igra u sopstvenim dvorištu, radoznalost ga može izvesti na prometnu ulicu...

NAJBOLJI SAVET RODITEJIMA

Najbolji savet da izbegnete da se dete povredi jeste da je dete uvek pored vas i da ga ne ostavljate bez nadzora. Dolazak novog člana porodice i njegov rast i razvoj, zahtevaju novu organizaciju životnog prostora i vremena, naročito u obavljanju kućnih poslova. Kuvanje, peglanje, pranje kupatila i podova možete da obavite i kad dete spava ili se igra sa drugim roditeljem. Stara je izreka da „ko čuva malo dete, mora da ima oči i napred i pozadi“. Detetova sigurnost u domu je iznad svega. Stavite ga u ogradicu ili krevetac ili ga podignite u naručje ako morate da promešate ručak ili otvorite vrećicu praška, vaše „za tren“ sasvim je dovoljno vremena da se proguta spajalica ili gurne prstić u utičnicu. Pružite malom istraživaču dovoljno izazova u bezbednom prostoru, samo tako će savladati sve potrebne veštine, a da se ne povredi. Nađite meru u strahu za detetovu bezbednost, trudite se da uvek budete korak ispred njega u otkrivanju prostora i predmeta.

DECA OD PETE GODINE

Deca do pete godine, gotovo po pravilu, gutaju razne pilule do kojih dođu, iako ih je veoma teško nagovoriti da popiju antibiotski sirup. U slučaju da posumnjate ili ste sigurni da je dete popilo ili stavilo u usta nešto od sredstava za higijenu ili lekove, obavezno konsultujte lekara. Opomenite bake i deke da stave svoje lekove na bezbedno mesto, a svoju hroničnu terapiju ne držite pored kreveta, niti u tašni koju spuštate na fotelju. Često se dešava da se dete probudi, ugleda bočicu svog sirupa u blizini i ispije celu bočicu. Iako su lekovi koji se daju deci uglavnom bezbedni i u velikoj dozi, držite lekove visoko na polici, i konsultujte pedijatra ako je dete popilo više sirupa nego što je prepisano.

Pripazite na sve izvore toplote u stanu, posebno u kuhinji. Dete ne treba da boravi u blizini šporeta. Vrata na rerni deluju izazovno za uspravljanje, ali mogu da budu i opasno vruća... iz tek otvorene rerne kulja vrela para, zagrejana mast ili ulje mogu da prskaju, pa i da se zapale. Ručke tiganja i šerpi nikada ne ostavljajte tako da štrče prema van, dete možda nije dovoljno visoko da ih dohvati, ali vam se može dogoditi da izlijete vreli ručak na dete koje je u tom trenutku dopuzalo do vaših nogu. Koristite grejne ploče koje su udaljenije od ivice. Pegla i grejalica ostaju dugo topli – ne spuštajte ih na pod dok se potpuno ne ohlade. Ako ste pušač, ne spuštajte cigarete i šibice na dohvat ruku, upaljena cigareta izaziva veoma bolnu opekotinu. Deca se često igraju otvarajući pregrade u kuhinjskim elementima, sklonite visoko pribor za jelo i sve predmete oštrih ivica, začine i hemikalije, onemogućite mu pristup plinskoj boci... Ne dozvolite sakrivanje u ormarima u koje se lako može uvući, može mu pasti na pamet da se sakrije u frižideru, koji je smrtonosno skrovište.

Korisni tekstovi

Korisni tekstovi

Budimo u kontaktu

Pišite nam

Vaše mišljenje nam je važno! Budite slobodni da sa nama podelite svoje sugestije, pohvale ili primedbe i tako nam pomognete da unapredimo naše usluge i na što bolji način odgovorimo na vaše potrebe.

info@medilek-tim.rs

Telefon

Za sve hitne upite i pomoć, pozovite nas na broj telefona u nastavku. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

+381 11 286 23 72+381 62 222 688

Posetite nas

Pedijatrija Medilek tim Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tu smo za vas!

Medilek tim

Radno vreme: Ponedeljak - Petak: 08-20h   
Subota - 09-18h    Nedelja 12-14h