Briga o najmlađima ima za cilj prevenciju putem vakcinacije i redovnih sistematskih pregleda dece svih uzrasta.

Briga o najmlađima ima za cilj prevenciju putem vakcinacije i redovnih sistematskih pregleda dece svih uzrasta. Sistematski pregledi predstavljaju osnov u redovnom praćenju zdravlja deteta i razlikuju se u zavisnosti od uzrasta. Sistematski pregled podrazumeva merenje telesne težine, telesne visine, pregled svih čula, srca, pluća, kostiju, mišića i omogućava da se na vreme otkriju bolesti i poremećaji.

U slučaju da je dete bolesno, pored pregleda pedijatra moguće je uraditi i osnovne laboratorijske analize i za kratko vreme postaviti dijagnozu bolesti i započeti lečenje. Medilek tim pedijatara čine lekari specijalisti, eksperti iz svih oblasti - dečje pulmologije, dečje gastroenterologije, dečje hirurgije, dečje neurologije, dečje endokrinologije, dečje hematologije, dečje fizijatrije, dečje radiologije, ORL hirurgije, logopedije, dermatologije, infektologije i dr.

Dijagnostika

Dijagnostika je postupak kojim se definiše bolest. Lekar postavlja dijagnozu na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda i ostalih dijagnostičkih metoda. U dijagnostici poremećaja i bolesti neophodna je primena moderne tehnologije, stoga se možemo pohvaliti najmodernijim aparatom “Toshiba” za ultrazvučnu i dopler dijagnostiku i timom vrhunskih specijalista sa višegodišnjim iskustvom u oblasti radiologije i neuroradiologije.

Zahvaljujući jednostavnosti izvođenja pregleda i njihovoj neškodljivosti, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju mnogih bolesti.

Sistematski pregledi

Periodični sistematski pregled predstavlja osnovu u redovnom praćenju zdravlja deteta. Sistematski pregled je važan zbog ranog otkrivanja poremećaja ili bolesti koji mogu ugroziti zdravlje deteta.

U okviru sistematskih pregleda tokom prve godine života, prati se rast i razvoj deteta, daju se saveti o ishrani, dete se vakciniše prema kalendaru vakcinacije Republike Srbije, radi se kontrola krvne slike i ultrazvučni pregled kukova. Dobijanje stručnih saveta o ishrani bebe je značajno, jer je formiranje pravilnih navika u ishrani od ranog detinjstva veoma važno za prevenciju pojave gojaznosti i drugih poremećaja u ishrani kasnije tokom života.

Sistematski pregled sa 5 godina podrazumeva pregled pedijatra, ORL specijaliste, oftalmološki pregled, pregled fizijatra i pregled stomatologa.

Sistematski pregled sa 6 godina podrazumeva pregled pedijatra, ORL specijaliste, oftalmološki pregled, pregled fizijatra, pregled stomatologa i pregled logopeda.

Sistematski pregled sa 6+ godina podrazumeva pregled pedijatra, vakcinacija prema kalendaru vakcinacije, pregled ORL specijaliste, oftalmološki pregled, pregled fizijatara, pregled stomatologa, pregled logopeda i kompletnu krvnu sliku.

Vakcinacija

Na našem tržištu se mogu naći polivalentne vakcine, to znači 5 vakcina u jednoj, ili 6 vakcina u jednoj, što omogućava komforniju vakcinaciju dece. Pored obaveznih vakcinacija, ako roditelji to žele, deca se mogu vakcinisati i vakcinom protiv pneumokoka, protiv varičele (ovčijih boginja), meningokoka, hepatitisa A, rota virusa.

Vakcinacija je preventivna zdravstvena zaštita dece, koja se u svim zemljama sveta organizovano sprovodi u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja infektivnih bolesti.

Vakcinisanjem se u detetov organizam namerno ubacuju uzročnici (mikrobi) koji izazivaju različite infektivne bolesti i na taj način se izaziva reakcija imunog sistema kojom se razvija otpornost na te bolesti. Infektivne bolesti mogu izazvati komplikacije koje mogu biti veoma opasne za decu, njihov rast i razvoj.

Imunizacija (vakcinacija) je regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Uzrast

Vakcine

Na rođenju

BCG / Hep B

Sa navršenih 1 mesec

Hep B

Sa 2.5 meseca

DTP + OPV + Hib / PCV

Sa 3.5 meseca

DTP + OPV + Hib / PCV

Sa 6 meseci

Hep B / DTP + OPV + Hib / PCV

12 meseci - 15 messeci

MMR

17 meseci - 24 meseci

DTP + OPV + Hib / PCV

7 godina

MMR / DT / OPV

14 godina

dT / OPV

Uzrast

Vakcina

Na rodjenju

BCG / Hep B

Sa navršenih 1 mesec

Hep B

Sa 2.5 meseca

DTP+OPV+Hib

Sa 3.5 meseca

DTP+OPV+Hib

Sa 6 meseci

Hep B /DTP+OPV+Hib

12 meseci - 15 messeci

MMR

17 meseci - 24 meseci

DTP+OPV+Hib

7 godina

MMR / DT / OPV

BCG

Vakcina protiv tuberkuloze, dobija se u porodilištu.

HepB

Vakcina protiv hepatitisa B dobija se u 3 doze: prva doza u porodilištu, druga doza sa mesec, a treća doza sa 6 meseci.

DTP

Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja dobija se u 3 doze, u prvoj godini života. Kasnije, sledi vakcinacija ovom vakcinom između 17. i 24. meseca života (prva revakcinacija), pa u sedmoj (druga revakcinacija) i 14. godini (treća revakcinacija).

OPV

Vakcina protiv dečje paralize (polio-mijelitisa) daje se u isto vreme kad i vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.

Hib

Vakcina protiv hemofiliusa influence tip B takođe prati vakcinaciju protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa.

MMR

Vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeola daje se između 12. i 15. meseca života, kao i u 7. godini, pred polazak u školu (revakcinacija).

PCV

Pneumokokne bolesti (zapaljenje uva, pneumonija, meningitis).

Ekspertski pedijatrijski pregled

Ekspertski pedijatrijski pregled je detaljan, precizan i pouzdan pregled deteta u cilju rane detekcije i uočavanja bolesti, anomalija i poremećaja, koji se pri običnom pedijatrijskom pregledu ne mogu uočiti. Veoma je važno naglasiti da što se poremećaji u razvoju ranije dijagnostikuju, to su veće šanse za izlečenje i oporavak. Pregled obavlja specijalista pedijatar kliničar sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom svih uzrasta.

DESET PREDNOSTI EKSPERTSKOG PEDIJATRIJSKOG PREGLEDA

1. INDIVIDUALNI PRISTUP DETETU

EPP je sistematizovan, unapred pripremljen i zahteva individualni pristup detetu uz aktivnu saradnju roditelja.

Pedijatrijski pregled u svakodnevnoj praksi u proseku traje 15-18 minuta, što nije dovoljno da se obrati pažnja i uoči sve što je važno i povezano sa rastom i razvojem Vašeg deteta.

2. EPP OBAVLJA PEDIJATAR KLINIČAR SA VIŠEGODIŠNJIM ISKUSTVOM

EPP obavlja pedijatar sa kliničkim iskustvom u radu sa decom svih uzrasta. Veliko iskustvo u oblasti pedijatrije, stručno usavršavanje u najpoznatijim dečjim klinikama u Evropi i Americi, garancija su preciznosti, pouzdanosti i stručnosti pedijatra koji obavlja pregled.

3. PREVENCIJA I RANO OTKRIVANJE BOLESTI I POREMEĆAJA

Prvi EPP bi trebalo da se uradi u uzrastu od 6 meseci, kada dete može da ispolji diskretne znake slabijeg napredovanja, prekomernu težinu, višak potkožnog masnog tkiva ili sideropenijsku anemiju, najčešća bolest u ljudskoj populaciji koja se pri rutinskom pregledu ne može uočiti, i brojne druge poremećaje u građi tela i sistemima organa.

4. EPP SE OBAVLJA PO SISTEMIMA ORGANA

Temeljno i detaljno, tako da nema mogućnosti da se ne detektuju svi poremećaji i anomalije.

5. ODGOVORI NA SVA VAŠA PITANJA

Tokom posete pedijatru, roditelji su zabrinuti i imaju brojna pitanja koja se odnose na razvoj deteta, ishranu i rast. Neretko su takva pitanja proizašla iz razgovora sa drugim roditeljima ili su dobijena iz medija. Vremenski ograničeni, pri rutinskom pregledu, na žalost, roditelji nemaju mogućnost da pitaju ili da naznače svoju zabrinutost za zdravlje deteta.

6. PROVERITE ZDRAVLJE SVOG DETETA JEDNOM U GODINU DANA

Prvi EPP se radi u 6. mesecu života. Nakon toga preporučuje se skrining u uzrastu od 12 do 13 meseci, sa 24 meseca, a potom u godinu dana, sve do 14. godine života.

7. AKTIVNA SARADNJA SA RODITELJIMA

Lični odnos između pedijatra i roditelja stvara atmosferu u kojoj informacije mogu da se razmene spontano i otvoreno. Uloga pedijatra nije samo da dijagnostikuje i leči, već i da sluša, savetuje, vodi i obučava.

8. SARADNJA SA NAJVEĆIM EKSPERTIMA IZ SVIH OBLASTI PEDIJATRIJE I VODEĆOM GENETSKOM LABORATORIJOM "SERACELL"

U slučaju otkrivanja bolesti i anomalija, u mogućnosti smo da Vam u najkraćem roku pružimo usluge vrhunskih profesora pedijatara iz Srbije i Evrope, kao i donošenje konzilijarnih odluka tima stručnjaka za određivanje problema i bolesti uz saradnju sa laboratorijom “Seracell” iz Nemačke.

9. SAVREMENA TEHNOLOGIJA U PEDIJATRIJSKOJ PRAKSI

Savremeni aparati i moderna tehnologija u radu sa decom svih uzrasta.

10. TIM KOME SE VERUJE

Tokom višegodišnjeg rada u privatnoj praksi, više hiljada pacijenata je ukazalo poverenje Pedijatrijskoj ordinaciji “Medilek tim”.

HVALA NA POVERENJU!

Naši doktori

Naši doktori

Budimo u kontaktu

Pišite nam

Vaše mišljenje nam je važno! Budite slobodni da sa nama podelite svoje sugestije, pohvale ili primedbe i tako nam pomognete da unapredimo naše usluge i na što bolji način odgovorimo na vaše potrebe.

info@medilek-tim.rs

Telefon

Za sve hitne upite i pomoć, pozovite nas na broj telefona u nastavku. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

+381 11 286 23 72+381 62 222 688

Posetite nas

Pedijatrija Medilek tim Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tu smo za vas!

Medilek tim

Radno vreme: Ponedeljak - Petak: 08-20h   
Subota - 09-18h    Nedelja 12-14h