Hernije kod dece

Medilek tim
Pedijatrijska ordinacija

Preponska kila (hernija, bruh lat. Hernia inguinalis) – jedan od najčešćih uzroka hirurških intervencija u dečjem uzrastu. Javlja se u 1-3% slučajeva, a čak tri puta češće kod prevremeno rođenih mališana, 8x češće kod dečaka nego kod devojčica, 2x češće sa leve strane, a kod 16% dece sa obe strane.

Preponske kile u dečjem uzrastu su urođene i indirektne – jer ne postoji slabost mišića prednjeg trbušnog zida kao što je najčešće kod odraslih. Nastaju kao posledica nezatvaranja processus vaginalis-a peritoneuma (produžetka parijetalnog peritoneuma, koji predstavlja omotač trbušne duplje), koji se u preko 80% slučajeva normalno zatvori tokom prve godine života. Na taj način je omogućen prolaz nekog dela ili kompletnog organa iz trbušne duplje (tanko crevo, delovi debelog creva, jajnik kod devojčica) kroz unutrašnji otvor ingvinalnog kanala. Lečenje preponskih kila je isključivo hirurško. Rizik od uklještavanja je veoma visok, naročito kod dece ispod prve godine života, zato se preponska kila operiše čim se dijagnostikuje. Operacija se izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji i svodi se na uklanjanje kilne kese, kao i na rekonstrukciju ingvinalnog kanala. Operativno lečenje se sprovodi kao jednodnevno hirurško lečenje i to je najmanje traumatično za dete. U izuzetnim slučajevima, kada se kilna kesa ne odstrani dovoljno visoko, može da dođe do ponovne pojave kile (recidiv), ili povlačenja testisa u ingvinalni kanal, što predstavlja indikaciju za novi hirurški zahvat. Moguće je da se nakon uspešnog operativnog lečenja kila pojavi na drugoj strani, pa je neophodno preduzeti identičan tretman. Ovo stanje je češće kod ženske dece. Rezultati operativnog lečenja su veoma dobri (99%).

Korisni tekstovi

Korisni tekstovi

Budimo u kontaktu

Pišite nam

Vaše mišljenje nam je važno! Budite slobodni da sa nama podelite svoje sugestije, pohvale ili primedbe i tako nam pomognete da unapredimo naše usluge i na što bolji način odgovorimo na vaše potrebe.

info@medilek-tim.rs

Telefon

Za sve hitne upite i pomoć, pozovite nas na broj telefona u nastavku. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

+381 11 286 23 72+381 62 222 688

Posetite nas

Pedijatrija Medilek tim Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tu smo za vas!

Medilek tim

Radno vreme: Ponedeljak - Petak: 08-20h   
Subota - 09-18h    Nedelja 12-14h