Povišena temperatura

Medilek tim
Pedijatrijska ordinacija

Povišena telesna temperatura najčešći je razlog zbog koga roditelji dovode dete kod pedijatra. Može se javiti kao jedini simptom ili udružena sa drugim tegobama: kašalj, curenje iz nosa, gušobolja, proliv, povraćanje, ospa po koži... Deca imaju nešto višu telesnu temperaturu nego odrasli. Kod zdravog deteta, temperatura je najniža ujutru, a viša posle obroka ili fizičke aktivnosti.

KAKO SE PRAVILNO MERI TEMPERATURA?

Temperaturu treba meriti alkoholnim (ranije živinim) termometrom, najbolje ispod pazuha. Toplomer treba držati tri do pet minuta. Smatra se da su normalne vrednosti ovako izmerene temperature do 37,5°C.

ZAŠTO RASTE TEMPERATURA?

Kada toksini bakterija, virusi, lekovi, proizvodi raspadanja tkiva dospeju u krv, odbrambene ćelije našeg tela raguju tako što luče tzv. unutrašnje piroksine (hiperpireksija = povišena temperatura). Ove materije preko krvi dospevaju u centar za regulaciju telesne temperature koji se nalazi u delu mozga koji se zove hipotalamus. Ovaj centar podiže temperaturu tela i započinje čitav niz imunoloških reakcija, što sve predstavlja odbrambeni mehanizam našeg tela. To znači da je porast temperature znak odgovora na infekciju (virusnu ili bakterijsku) i da nije uvek štetan za zdravlje.

ŠTA TREBA RODITELJ DA URADI PRE NEGO ŠTO ODVEDE DETE KOD LEKARA?

Dete treba istuširati mlakom vodom, obući mu laganu pamučnu odeću i smestiti ga u provetrenu prostoriju (sobna temperatura treba da bude oko 22°C). Ponuditi mu vodu, sok, čaj, supu, laganu hranu koju dete i inače rado uzima. Mnogo je važnije da dete uzima tečnost nego da jede, pa ne treba insistirati na istoj količini hrane kao kada nije bolesno. Roditelji u kućnoj apoteci uvek treba da imaju sirup za snižavanje temperature koji se može kupiti u apoteci i bez lekarskog recepta. Kod dece se koriste dva leka: paracetamol i ibuprofen. Zabranjeno je korišćenje preparata acetilsalicilne kiseline (aspirin) kod dece.

KADA I KOLIKO LEKA DATI?

Lekovi za snižavanje temperature (antipiretici) daju se na šest do osam sati (razmak ne bi trebalo da bude manji od četiri sata), onda kada je izmerena temperatura veća od 38,5°C. Roditelji su najčešće u dilemi koliko sirupa treba da daju i, plašeći se, obično daju mnogo manju dozu nego što je potrebno. Lekovi se kod dece doziraju po kilogramu telesne težine, a ne po uzrastu, deca preko dvanaest godina i/ili 40 kilograma uzimaju lekove u istim dozama kao i odrasli. Roditelji koji su u dilemi, treba da se posavetuju sa farmaceutom ili pedijatrom jer manja doza leka neće biti efikasna. Ranije je bilo uobičajeno tzv. doziranje na kafenu kašičicu, ali su odstupanja u veličini kašičica velika, pa se savetuje odmeravanje sirupa originalnom dozirnom posudicom koja se nalazi u pakovanju ili špricom. Antipiretici istovremeno služe i za suzbijanje bolova, pa se mogu dati ako se dete žali na bol u uhu ili grlu i pre nego što ode na pregled kod pedijatra ili specijaliste za bolesti uha. Toaleta nosa, kapi za nos, probiotici, mogu se davati uz antipiretike u zavisnosti od tegoba koje dete ima. Ukoliko roditelj da detetu sirup za snižavanje temperature i bolove pomoći će detetu a neće otežati pedijatru postavljanje dijagnoze.

KADA DETE SA POVIŠENOM TEMPERATUROM TREBA DA ODE KOD PEDIJATRA?

Raspoloženo, zadovoljno dete koje dobro jede i spava, bez obzira na povišenu temperaturu manje je ugroženo nego dete koje je malaksalo, pospano, nezainteresovano, odbija hranu ili neutešno plače. Febrilno novorođenče, dete koje povraća ili ima ospu po telu, prekida sisanje ili odbija hranu, treba u najkraćem roku odvesti na pregled. Pedijatar na osnovu kliničkog pregleda, rezultata laboratorijskih analiza ( krvna slika i urin) odlučuje da li je detetu potreban antibiotik ili dalje lečenje u bolničkim uslovima. U velikom procentu slučajeva uzrok povišene temperature kod dece su virusne infekcije, pa se dalje lečenje nestavlja kod kuće, samo opštim merama (pojenje, tuširanje, sirup za snižavanje temperature), uz savet roditeljima da prate pojavu znakova pogoršanja opšeg stanja malog bolesnika. Temperatura preko 39 S, pojava promuklog kašlja, sviranje u grudima, bol u uhu obično znače da je došlo do komplikacije pa je potrebna kontrola pedijatra.Ukoliko pitate pedijatre i roditelje da li je povišena temperatura razlog za zabrinutost odgovori će se mnogo razlikovati. Roditelji su u strahu da je povišena temperatura uvek znak ozbiljne bolesti sa verovatnom komplikacijom koja može da ugrozi dete. Pedijatri znaju da su virusne bolesti ubedljivo najćešći uzrok koji dovodi dete u njihovu ordinaciju, pa savetuju da se prvo u kućnim uslovima, uz brižljivo posmatranje deteta, daju tečnost, sirup za snižavanje temperature i bolove. U slučaju da se povišena temperatura održava (naročito iznad 39°S), dete gubi tečnost povraćanjem ili prolivom ili se pojavi ospa, treba dete odvesti na pregled.

Korisni tekstovi

Korisni tekstovi

Budimo u kontaktu

Pišite nam

Vaše mišljenje nam je važno! Budite slobodni da sa nama podelite svoje sugestije, pohvale ili primedbe i tako nam pomognete da unapredimo naše usluge i na što bolji način odgovorimo na vaše potrebe.

info@medilek-tim.rs

Telefon

Za sve hitne upite i pomoć, pozovite nas na broj telefona u nastavku. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

+381 11 286 23 72+381 62 222 688

Posetite nas

Pedijatrija Medilek tim Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tu smo za vas!

Medilek tim

Radno vreme: Ponedeljak - Petak: 08-20h   
Subota - 09-18h    Nedelja 12-14h