Retencija testisa (nespušteni testis)

Medilek tim
Pedijatrijska ordinacija

Retencija testisa ili nespušteni testis je poremećaj kod kojeg u toku trudnoće kod muškog ploda – dečaka nije došlo do spuštanja testisa u njihov prirodni položaj – u mošnice (mošnje, skrotum), samo sa jedne strane ili obostrano.

Testisi se razvijaju u početku u abdomenu (stomaku). Pred kraj trudnoće, usled niza hormonalnih i anatomskih uticaja, spuštaju se prema mošnicama. Iz nekog razloga, ne dolazi do spuštanja i može se zaustaviti bilo gde na putu od stomaka do mošnica – u stomaku, pred ulazom u preponski kanal, u preponskom kanalu, na izlasku iz ingvinalnog kanala, epifascijalno-potkožno, te na ulazu u mošnice.
Najčešće se nespušteni testis nalazi u džepu ispod potkožnog masnog tkiva, nakon što je izašao iz preponskog kanala.
Kod zdravih dečaka, rođenih u terminu, učestalost retencije testisa je od 1% do 2%, zavisno o studiji i praćenoj populaciji.
Kod prevremeno rođenih dečaka učestalost nespuštenih testisa pri rođenju nešto je veća, ali u dobi od godinu dana to se praktično izjednači.

Pored nespuštenih, postoje i ekstopične pozicije testisa.

Nespušteni testis se obavezno mora lečiti iz dva razloga:

  • (ne)plodnost muškaraca. Naime, testis koji se ne nalazi u mošnicama izložen je temperaturi višoj nego što bi trebalo, te dolazi do promena u njegovom tkivu, usled čega se remeti stvaranje semena (spermija).
  • Kod nespuštenih testisa češća je maligna transformacija. Kada se razvije tumorski proces, testis koji se ne nalazi u mošnicama nije dostupan kontroli, tako da se zloćudna bolest nespuštenog testisa po pravilu otkrije sa značajnim zakašnjenjem.

Iako se oko 4% zdravih dečaka rođenih u terminu rodi sa jednim ili oba nespuštena testisa, nakon 6 meseci taj procenat je oko 2%, a do starosti od godinu dana se smanji za još 0,2-0,5%.
Kod 10% muškaraca kod kojih je testis spušten u trećoj godini života, nema mogućnosti za potomstvom, a taj procenat je 20% kod onih kod kojih je testis spušten u četvrtoj godini života, 30% u onih u kojih je testis spušten u petoj godini života i tako dalje.
Operacija se sastoji od dva dela. U preponi pronađe testis i oslobodi priraslica, a zatim se kreira tunel prema istostranoj mošnici, testis se provuče kroz taj tunel i učvrsti u mošnicama, kako se ne bi ponovo povukao prema gore.

Oporavak – ležanje u krevetu traje par dana, kućna nega do 7 dana, iako je dete posle 48h aktivno. Dečak se vraća normalnim aktivnostima za otprilike 10-15 dana, a vožnja bicikla i kontaktni sportovi ne preporučaju se u razdoblju od tri meseca.

Korisni tekstovi

Korisni tekstovi

Budimo u kontaktu

Pišite nam

Vaše mišljenje nam je važno! Budite slobodni da sa nama podelite svoje sugestije, pohvale ili primedbe i tako nam pomognete da unapredimo naše usluge i na što bolji način odgovorimo na vaše potrebe.

info@medilek-tim.rs

Telefon

Za sve hitne upite i pomoć, pozovite nas na broj telefona u nastavku. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

+381 11 286 23 72+381 62 222 688

Posetite nas

Pedijatrija Medilek tim Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tu smo za vas!

Medilek tim

Radno vreme: Ponedeljak - Petak: 08-20h   
Subota - 09-18h    Nedelja 12-14h