Zima zima e pa šta je...

Medilek tim
Pedijatrijska ordinacija

Dolazi zima. Dani su sve kraći, temperature niže, sneg i vetar postaju uobičajeni deo vremenske prognoze. Strah od prehlade i promaje, koji je ušao je u anegdote o našem mentalitetu, donosi mnogo briga neiskusnim roditeljima. Niske temperature i padavine su normalne pojave u našem klimatskom pojasu, pa dete i to mora da sazna i da im se prilagodi. Odgovarajuća odeća i obuća, i dobra volja roditelja mogu i od snežne mećave da naprave doživljaj za pamćenje. Neopravdan strah od rashlađivanja i bolesti često pomute neopisivu radost zbog prvih pahulja...

ZAŠTO SU DECA ZIMI ČESTO BOLESNA?

U zimskim mesecima najveći deo dana provodimo u zatvorenom prostoru. Tople, neprovetrene prostorije su idealno okruženje za zadržavanje i razmnožavanje bakterija i virusa. Dete koje kašlje i kija rasejava oko sebe mnoštvo klica. Mališani koji su se ove jeseni prvi put našli u vrtiću nemaju razvijen imunitet, jer su prvih nekoliko godina života proveli u izolovanoj porodičnoj sredini. Zato je razboljevanje predškolske dece koja idu u vrtić najčešće upravo u kasnu jesen i zimi, u prvoj godini boravka u kolektivu. Oni budu „zapljusnuti“ velikim brojem virusa sa kojima se njihov odbrambeni sistem nikada nije sreo i tako započinje građenje „kolektivnog imuniteta“, koji će ih, kada se uspostavi, štititi od najvećeg broja uobičajenih virusa iz okruženja. Na sreću, to su uglavnom lake virusne infekcije, praćene curenjem nosa i kašljem, i više brinu roditelje (povećavajući njihovo odsustvo sa posla), nego što ugrožavaju dete. U našim vrtićima deca provode slobodno vreme i spavaju u istim prostorijama, pa je svakodnevna temeljna dezinfekcija površina i provetravanje gotovo nemoguće. Deca koja boluju od astme ili drugih alergijskih oboljenja disajnih puteva takođe imaju pogoršanja zimi – najviše zbog prašine i grinja kojima pogoduje sezona grejanja.

ISHRANA I NEGA DETETA U ZIMSKIM MESECIMA

Nekada je ponuda svežeg voća i povrća zimi bila oskudna, pa smo za curenje nosića i kašalj optuživali nedostatak vitamina. Ponudite detetu uobičajenu hranu – ukoliko pojede jednu voćku dnevno, eto dovoljno vitamina za odbranu od infekcija. Topla supa, čorba ili čaj sa limunom i medom po povratku sa sankanja prijaće i roditeljima i deci. Koža lica može na hladnoći da postane crvena, perutava i suva. U apotekama se mogu naći preparati na bazi bilja, pčelinjeg voska i propolisa, koji su namenjeni za nežnu kožu lica i ruku, i efikasno štite od hladnoće i vetra.

KVALITETNA I SKUPA ZIMSKA ODEĆA-ISTINA ILI TRIK?

Ne traćite vreme,ni novac na kupovinu skupe zimske odeće i obuće.Kupujte odeću koja dete neće sputavati u kretanju i prljanju.Industrija danas nudi veliki izbor lagane,nepromočive zimske odeće i obuće koja se lako održava.Odgovarajuća veličina i nepropusni,vatirani sloj koji zadržava vetar i hladnoću su jedini uslov-dete će ionako sve prerasti do sledeće zime.Povedite računa o veličini zimskih cipela ili čizama – ukoliko su tesne,detetu će u njima biti i neprijatno i hladno. Ako ste predvideli i dodatni par toplih čarapica,rukavice i kapu – spremni ste za zimske čarolije!

BORAVAK NA SNEGU –VEČITA ZIMSKA DILEMA

Kod nas zime nisu toliko duge,ni surove da bi boravak napolju ugrožavao zdravlje,naprotiv.Po vedrom hladnom danu,bez olujnog vetra,treba dete izvesti na sneg.Setite se svog detinjstva i beskrajne radosti sankanja i grudvanja.Zimske radosti sa drugarima iz parka se pamte isto kao i one sa skupog zimovanja. Ukoliko je jako hladno,skratite boravak napolju ili kratko prošetajte sa detetom .Nema razloga za brigu –crveni nosić je manji rizik po zdravlje nego igraonica puna prašine i virusa.Toplo se obucite i zajedno uživajte u zimi.

KAKO OBUĆI DETE? ZIMA

Zima

"Obično se savetuje da se predškolsko dete oblači slojevito, i to jedan sloj manje nego što su obučeni odrasli oko njega. uvek treba imati na umu da je dete stalno u pokretu, trči, skače... miruje samo kad spava. pokušajte da u toku jednog sata pratite svoje dete ponavljajući svaki pokret koji napravi - umorićete se, zagrejati i oznojiti, bez obzira na okolnu temperaturu. za dolazak i odlazak iz vrtića dete mora da bude toplo odeveno, u vrtiću je temperatura sobna, te dete treba da bude obučeno kao kod kuće. ukoliko primetite da se dete u igri znoji - preterali ste. naučiti dete da kaže kada mu je toplo ili hladno nije lako, ali nije ni nemoguće. verujte mu i bićete sigurni da se prijatno oseća. nažalost, nemoguće je dati univerzalnu preporuku za oblačenje deteta ili dužinu trajanja šetnje u zavisnosti od temperature, vetra ili padavina. roditelji treba da se rukovode zdravim razumom, ma kako neiskusni bili."

Korisni tekstovi

Korisni tekstovi

Budimo u kontaktu

Pišite nam

Vaše mišljenje nam je važno! Budite slobodni da sa nama podelite svoje sugestije, pohvale ili primedbe i tako nam pomognete da unapredimo naše usluge i na što bolji način odgovorimo na vaše potrebe.

info@medilek-tim.rs

Telefon

Za sve hitne upite i pomoć, pozovite nas na broj telefona u nastavku. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

+381 11 286 23 72+381 62 222 688

Posetite nas

Pedijatrija Medilek tim Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tu smo za vas!

Medilek tim

Radno vreme: Ponedeljak - Petak: 08-20h   
Subota - 09-18h    Nedelja 12-14h