Hirurgija

HIRURGIJA (engl. surgery), rad rukama, operativno lečenje, grana medicine koja zbrinjava bolesti koje se leče operativnim putem, odn. manipulacijom. Prema Oksfordskom medicinskom rečniku, hirurgija je „veština ili praksa lečenja povreda, bolesti, deformacija i drugih poremećaja koji se leče manuelnim zahvatom ili pomoću instrumenata“.

Prim. mr sci. med. Dragan Vukanić

Specijalista dečje hirurgije
Subspecijalista dečje urologije

Rođen je 1956. godine u Andrijevici, Crna Gora. Radio je na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i Medicinskom fakultetu u Beogradu kao asistent na predmetu hirurgija.

Usavršavao se na dečjoj ortopediji CMH Čikago, a posle tog iskustva bio je prvi ekspert u našoj zemlji za kongenitalne anomalije iz dečje ortopedije. Radio na dečjoj urologiji kod Casey Firlit-a, a zatim završio kurs iz mikro hirurgije sa specijalizacijom za dečju genitalnu hirurgiju.

Obavio je 1983. godine prvu mikrohiruršku genitalnu operaciju na deci u našoj zemlji, koristeći inovativni hirurški trend u svetu. Uvodi u praksu litrotipsiju u urinarnom traktu kod dece 2002. godine.

Kao član tima Douglas Stephans-a, sa North Western Univerziteta, izučavao urođene anomalije urogenitalnog sistema. Bio je saradnik John-a Raffensperger-a, iz Childrens memorial Hospital, iz Čikaga, SAD, na specijalizaciji neonatalne hirurgije. Završio intenzivne kurseve «Novine u dečjoj hirurgiji» u Trevizu, Italija. Saradnik William-a Caplan-a, North Western University and Children’s Memorial Hospital u Čikagu, SAD.

– od 1981. godine član je Srpskog lekarskog društva

– od 1985. godine bio je član Jugoslovenske asocijacije dečjih hirurga

– od 1994. godine bio je član Lekarskog društva Crne Gore

– od 2002. godine bio je član Asocijacije herniologa Jugoslavije, a sada Saveza herniologa Srbije

– od 2002. godine član je Naučnog komiteta Asocijacije herniologa Srbije

– od 2003. godine stalni je sudski prevodilac sa lincencom

– Aktivni član svetskog udruženja za tumore kod dece – SIOP, i nacionalni koordinator

– Savetnik za oblast hirurgije

– Aktivni član svetske internacionalne pedijatrijske transplantacione asocijacije

– IPTA (za transplantaciju tkiva i organa kod dece)

– Član svetske i evropske asocijacije Dečjih hirurga

– Član svetske i evropske asocijacije Dečjih urologa

– Osnivač i aktivni član svetskog udruženja za vaskularne pristupe (VAS)

– Predvodnik je tima za transplantaciju bubrega kod dece na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, i član nacionalne asocijacije

Dr Dragan Vukanić je oženjen i otac dvoje dece. Poznat je po svom humanitarnom radu, velikoj energiji i interesovanjima koja daleko prevazilaze profesiju kojom se bavi. U slobodno vreme bavi se i pčelarstvom. Govori, čita i piše engleski i ruski jezik.

Zakazite pregled

Naši doktori

Naši doktori

Budimo u kontaktu

Pišite nam

Vaše mišljenje nam je važno! Budite slobodni da sa nama podelite svoje sugestije, pohvale ili primedbe i tako nam pomognete da unapredimo naše usluge i na što bolji način odgovorimo na vaše potrebe.

info@medilek-tim.rs

Telefon

Za sve hitne upite i pomoć, pozovite nas na broj telefona u nastavku. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

+381 11 286 23 72+381 62 222 688

Posetite nas

Pedijatrija Medilek tim Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tu smo za vas!

Medilek tim

Radno vreme: Ponedeljak - Petak: 08-20h   
Subota - 09-18h    Nedelja 12-14h